Przeciw wypadaniu włosów - korzeń imbiru ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach, z powstałej masy wyciskamy sok. Dodajemy do soku taką samą ilość jak sok oleju sezamowego. Mieszamy bardzo dokładnie / najlepiej użyć trzepaczki /. Następnie smarujemy  skórę głowy i  włosy po same końce. Pozostawiamy na 20 minut, po czym spłukujemy i myjemy szamponem.

Dla kobiet na mdłości w pierwszych miesiącach ciąży – przygotowujemy napar z kilku świeżych plastrów imbiru, które zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, odstawiamy na 20 minut. Po czym pijemy na czczo.

Na poprawę koncentracji i dobrego zapamiętywania – 1/syop, 2/ kandyzowany imbir

1/ SYROP – 35dkg imbiru,3 cytryny, 5 łyżek miodu -obieramy imbir i ścieramy go na tarce o średnich oczkach, następnie zalewamy 1L gorącej wody,  przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy sok z cytryn i przygotowany miód – całość mieszamy, cedzimy  i wlewamy do butelek. Wkładamy do lodówki, pijemy 3 łyżki rano na czczo. Gdy jesteśmy chorzy  – pijemy 3x dziennie.

2/ KANDYZOWANY IMBIR - jest to słodko pikantna przekąska dla dzieci i dorosłych. W tym celu bierzemy 1/2kg korzenia imbiru, którego należy obrać , otrzymamy 45dkg czystego imbiru, następnie kroimy w poprzek na cieniuteńkie plasterki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą, aby woda przykryła imbir. Doprowadzamy do wrzenia. Bierzemy  5dkg ciemnego cukru pudru, którego ucieramy w możdzieżu, na cukier puder. Do garnka wsypujemy 70dkg cukru ciemnego, zalewamy 0,9 L wody i wkładamy obgotowane wcześniej plasterki imbiru – mieszamy. Następnie gotujemy bez przykrycia na malutkim ogniu ok. 2 godz. do momentu aż syrop zgęstnieje do konsystencji rzadkiego miodu, ciągle mieszając. Po czym wyjmujemy cedzakiem plasterki imbiru, czekamy aż obeschną, następnie obtaczamy w miałkim cukrze wcześniej utartym, przekładamy do pojemnika, zakręcamy. Syrop jaki pozostał wlewamy do butelek, i popijamy sobie po trochu.

Imbir przeciwdziała wymiotom po chemioterapii,wzmacnia apetyt

Żucie korzenia imbiru niweluje przykry zapach z ust

 

czekamy aż o